Zdrowa żywność to alternatywa dla każdego z nas, aby porzucić dotychczasowe nawyki. Nie wymaga to od nas wiele wysiłku, a efekty mogą być spektakularne. Zobaczmy jakie przekąski mogą być zdrowe i jednocześnie pyszne.
Orzechy to samo zdrowie
Zdrowe produkty kojarzą nam się z owocami, warzywami i lekkimi posiłkami. Tymczasem warto zdać sobie sprawę, że istnieją zdrowe produkty na bazie orzechów, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Dlaczego? Orzechy są bardzo bogate w różne cenne składniki, min. w żelazo, wapń, potas i białko, a także inne substancje wpływające na mózg. Orzechy często kojarzą się przede wszystkim z kaloriami. Jednak znając ich skład, warto je potraktować jako codzienną dawkę cennych składników, a nie tylko szybki sposób na zabicie głodu. To zdrowa i sycąca przekąska.
W zależności od typu orzecha, zawierają wiele cennych składników np. witaminę E, K, B6, cynk, żelazo, selen, fosfor, magnez i miedź. Co ciekawe, niektóre rodzaje orzechów wpływają bardzo pozytywnie na wzrok. Wybrane orzechy poprawiają pracę mózgu, a powoduje to ich unikalny skład czyli bogactwo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych takich jak omega-3 i omega-6.
Jak i z czym jeść orzechy?
Jedzenie solo orzechów jest najczęściej spotykane. Z kolej orzeszki solone na przykład prażone to niezastąpiona przekąska na imprezach wszelkiego typu, do piwa, czy też na domowych spotkaniach towarzyskich.
Świetny przysmak to również masło orzechowe. Jest sycące więc szybko przechodzi nam ochota na podjadanie i już niewielka ilość potrafi szybko zaspokoić głód. Jest to idealne uzupełnienie diety bezmięsnej u wegetarian. Jednak trzeba zadbać aby było naturalne, czyli nie zawierało konserwantów, aromatów, oleju palmowego i innych niezdrowych składników. Takie naturalne pasty, z wyselekcjonowanych i wysokiej jakości składników to pasty z orzechów Pi-nuts. Te zdrowe produkty Pi-nuts to pasta z pistacji, z orzechów nerkowca, makadamia, migdałów czy orzechów laskowych. Pastę można jeść solo lub też jako dodatek do pieczywa, grzanek, naleśników, ciastek czy też wyszukanych dań kuchni orientalnej. Jeśli chodzi o śniadania to można spróbować dodać je do owsianki i wafli ryżowych. Dla absolutnych miłośników masła orzechowego, można pokusić się o zupę orzechową z mlekiem kokosowym.
Jeśli chodzi o orzechy, to wskazany jest też pewien umiar, ze względu kaloryczność wybranych odmian. Garść dziennie to porcja w sam raz, szczególnie dla osób, które dbają o formę. Ze względu na zdrowotne właściwości orzechów warto samemu skalkulować odpowiednią porcję i rozważyć je jako stały element jadłospisu na drodze do zdrowej i zbilansowanej diety.
Jakie inne zdrowe przekąski warto zjadać?
Zdrowe produkty Pi-nuts to nie tylko orzechy w różnej formie, ale także owoce liofilizowane. Czym tak naprawdę są takie owoce i czy warto je jeść? Liofilizacja choć brzmi skomplikowanie, to rodzaj suszenia owoców, naturalny proces konserwacji, który polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu. Mają najwyższą jakość bo zachowują pełną wartość odżywczą. Ich termin spożycia, w porównaniu z tradycyjnymi owocami jest dłuższy, dzięki temu z powodzeniem posłużą jako dodatek do owsianek czy jogurtów, ale również jedzone solo. Pi-nuts to bogactwo wyboru tych owoców, bo znajdziemy tutaj tradycyjne smaki np. malina, truskawka, jagoda, jabłko, gruszka, wiśnia, ale również mango czy np. mixy owoców dla dzieci. Znacznie łatwiej jest sięgnąć po taką formę owoców, więc dobrze zadbać o to, aby mieć je pod ręką.
Inna ciekawa, słodka przekąska w odmienionej formie, to naturalna chałwa w słoiku. Przeciwnie do tradycyjnej chałwy sklepowej, chałwa Pi-nuts jest całkowicie naturalna, co czyni ją przystępną nawet dla dzieci. Zamknięta w słoiku, stanowi alternatywę dla bardzo słodkiej i niezdrowej chałwy sklepowej w formie batonika.
Warto doczytać:
http://www.choszczno-online.pl/ekstrakt-z-wanilii-czym-jest-i-jak-go-wykorzystac/