Kawa jest najpopularniejszym w Polsce napojem obok herbaty spożywanym na ciepło. Smak, jaki będzie miała przygotowana przez nas kawa jest uzależniony nie tylko od jej rodzaju, ale również i od sposobu parzenia. Bez względu na to, czy będziemy pić kawę po turecku, czy to będzie latte – istotny jest sposób przygotowania, tak aby wyciągnąć z kawy wszystko to co najlepsze.

W jaki sposób zaparzać kawę?

O ile dość popularna w Polsce  kawa rozpuszczalna nie wymaga zbyt wielkiej filozofii, to kawa ze świeżych ziaren może być parzona na wiele sposobów. Podstawowa metoda parzenia kawy polega na zmieleniu ziaren i zalaniu ich gorącą wodą i późniejszym ewentualnym przefiltrowaniu kawy przez filtr do tego przeznaczony. Parzenie kawy w kawiarce wymaga już większej ilości operacji, ale tak przygotowana kawa jest też zdecydowanie bardziej aromatyczna i intensywniejsza w smaku. Przygotowanie kawy w kawiarce polega na umieszczeniu zmielonych ziaren w sitku nad zbiornikiem z wodą. Następnie, pod wpływem ciśnienia, wrzątek przesącza się przez sitko kawiarki, a gotowa kawa pojawia się w górnym pojemniku.

fot. pixabay.com

Czym się różni przygotowanie kawy w ekspresie od kawy z kawiarki?

Kawa z ekspresu przygotowywana jest także ze zmielonych ziaren, które przed zaparzeniem ubijamy tak zwanym tamperem. Parzenie kawy w zaparzaczu wymaga potem wybrania odpowiedniego programu na ekspresie.

Jakich błędów nie popełniać podczas parzenia kawy?

  • Najczęstsze błędy pojawiają się podczas popularnego parzenia kawy po turecku. Zmielone ziarna nie mogą być zalane wrzątkiem, ponieważ wtedy zabijamy pełen aromat kawy. Odpowiednią temperaturą wody do przygotowania kawy po turecku jest przedział 85 do 95 stopni Celcjusza.
  • Odpowiednie mielenie kawy jest także zależne od sposobu, w jaki ją chcemy przyrządzić. W przypadku zaparzania kawy w kawiarce, ziarna możesz zmielić mniej dokładnie niż w przypadku parzenia kawy w ekspresie. Ekspres ciśnieniowy wymaga kawy zmielonej bardzo drobno.
  • Odpowiedni czas parzenia także ma wpływ na smak i aromat naszego naparu. Aby wydobyć pełnię aromatu z ziaren kawy, nie możemy jej parzyć zbyt krótko. Przez co ziarna nie zdołają oddać pełni aromatu. Zbyt długie parzenie kawy może zaś spowodować iż będzie zbyt gorzka.
  • Do przygotowania aromatycznej kawy, niezbędna jest także odpowiedniej jakości woda. Ważne, aby była świeża i przefiltrowana.
  • Oczywiście podstawą dobrej kawy są dobrej jakości ziarna, przechowywane w odpowiedni sposób. Nie należy mielić kawy na zapas, tak aby nie traciła swojego aromatu. Kupując w sklepie gotową kawę mieloną, zwróćmy uwagę jak szczelnie jest zapakowana – zapobiega to jej zwietrzeniu.

Plusy i minusy kawy przygotowanej w kawiarce.

Kawa, którą przyrządzisz w kawiarce będzie bardzo aromatyczna i intensywna w smaku, a do tego przygotujesz taki naparu bardzo łatwo. Kawiarka jednak powoduje iż w naszej kawie może się osadzić pył, fusy z kawy. Warto więc po przygotowaniu kawy w kawiarce warto przepuścić napar przez filtr. Dodatkowo, parząc kawę w kawiarce, nie powinniśmy zbyt długo jej zostawiać na ogniu. Przegrzanie się kawy, może spowodować jej zgorzknienie – podobnie jak przy parzeniu zielonej herbaty. Pamiętajmy także, aby parząc kawę w kawiarce, uzupełniać dolny zbiornik jedynie do wysokości wentylka, który odprowadza nadmiar ciśnienia. Tak samo – ilość kawy nie powinna przekraczać określonego poziomu – musimy jej zostawić około 0,5 do 1 centymetra luzu od góry.

Jakiej kawy używać do parzenia w kawiarce?

fot. pixabay.com

Kawiarka, zwana też czajniczkiem moka, preferuje kawę świeżo mieloną. Kawa sypana odda zdecydowanie mniej aromatu przy tym sposobie parzenia. Gęste, intensywne espresso wymaga od nas dobrania ziaren kawy o wysokiej jakości. Sam rodzaj kawy zależy już od naszych indywidualnych preferencji. Jakie rodzaje kawy są najlepsze i najpopularniejsze? W Polsce używamy najczęściej dwa rodzaje oraz jako trzeci – ich fuzja. Arabica – aromatyczna i głęboka w smaku, ma mniej kofeiny n niską kwaskowość. Robusta – jest mniej aromatyczna od Arabiki, lecz ma dwukrotnie większą zawartość kofeiny, przez co jest bardziej pobudzająca. Na rynku jest dostępnych wiele mieszanek Arabiki i Robusty – w różnych proporcjach. Zależnie od tego czy wolimy kawę bardziej smukłą, czy taką z większą ilością kofeiny – powinniśmy spróbować kilku kaw metodą prób i błędów, albo samemu przygotowywać sobie mieszanki.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here