Wysoki cholesterol to niestety częsta przypadłość Polaków. Powoduje on także zawały serca i udary mózgu. Cholesterol dzieli się na zły – czyli LDL i pozytywny. Odpowiednie zachowanie proporcji pozwoli nam utrzymać organizm w dobrej kondycji. O dziwo, cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, można powiedzieć, że każdy ma cholesterol. Jedynie jego nadmiar może być szkodliwy i zostawiać nieodwracalne szkody w naszym organizmie.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, natomiast podwyższają poziom korzystnego HDL. Do produktów takich zaliczamy między innymi owoc awokado. Oprócz tłuszczów nienasyconych zawierają także dużo innych korzystnych wartości: witaminy B, E oraz K, a także potas, białko i błonnik, który pomaga regulować procesy trawienne.

Aby obniżyć cholesterol w domu, zamień niezdrowe oleje i margaryny z tłuszczami trans na oliwę z oliwek. Oliwa zawiera dużo antyoksydantów, które także mają wpływ na obniżenie złego cholesterolu, jednocześnie zachowując w naszym organizmie ten korzystny cholesterol.

fot. pixabay.com

Zamień niezdrowe przekąski typu frytki czy chipsy, na orzechy i migdały. Przetworzone przekąski zawierają dużo soli i niezdrowych tłuszczów trans. Orzechy (szczególnie włoskie) mają korzystny wpływ na walkę z cholesterolem. Orzechy są bogate w wiele minerałów, pozytywne tłuszcze i witaminy, które to pomagają nam obniżyć cholesterol. Regularne spożywanie orzechów i migdałów pozwala zapobiegać zmianom miażdżycowym.

Warto do swojej diety włączyć rośliny strączkowe, które posiadają dużo białka i błonnika, przez co są syte i mogą być zamiennikami mięsa dla wegan i wegetarian. Rośliny bogate w błonnik pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Warto do codziennej diety włączyć fasolę, soczewicę, groszek czy cieciorkę.

Jeżeli walczysz z wysokim cholesterolem, to z pewnością w twoim menu powinny się pojawić jabłka. Zawierają one pektynę, polifenol, ale także i wcześniej wspomniany błonnik. Te substancje znajdują się w skórce, dlatego powinniśmy jabłko jeść w całości, bez obierania.

Jak obniżyć cholesterol dietą?

Przede wszystkim oprócz zastosowania diety i zmiany nawyków żywieniowych, powinniśmy także włączyć do swojego codziennego dnia aktywność fizyczną. W diecie przede wszystkim musimy się pozbyć kilku produktów bądź je zamienić na zdrowsze alternatywy. Do walki z cholesterolem niezbędny jest błonnik, lecz trzeba pamiętać aby nie przesadzić z jego ilością, aby nie spowodować bólu brzucha i bolesnych zatwardzeń. Przy spożywaniu dużej ilości błonnika, musimy także koniecznie pić dużo wody. Dodatkowo warto włączyć do swoich zwyczajów picie naparów ziołowych, które wspierają organizm w walce ze złym cholesterolem.

Co jeść aby obniżyć cholesterol?

fot. pixabay.com

Zmiana nawyków żywieniowych to podstawa przy walce z cholesterolem. Czasem nawet leczenie farmakologiczne nie pomoże, jeśli my sami nie postaramy się zmodyfikować swojego menu. Można również do diety dołączyć naturalne suplementy i preparaty roślinne: z karczocha oraz ostropestu plamistego. Korzystnie nie tylko na włosy ale i na cholesterol działa siemienie lniane, nasiona babki płesznika oraz różne mieszanki ziołowe.

Zamień tłuste kawałki mięsa na chude, tłuste elementy wieprzowiny na drób. Warto do diety włączyć także ryby, które się cechują bogactwem kwasów omega-3 i omega-6, które są pomocne w walce z cholesterolem – szczególnie są to: makrela, łosoś i sardynki. Oprócz wcześniej wymienionych jabłek, warto też jeść gruszki z dodatkiem cynamonu. Ziemniaki i ryż zamień na kasę jęczmienną i makaron razowy. Bardzo dobre właściwości obniżające poziom lipidów wykazuje czerwony ryż. Zawarta w nim monakolina K działa podobnie jak statyny, czyli składnik leków na podwyższony cholesterol. Tak samo pieczywo – lepsze będzie to razowe lub żytnie niż zwykłe pszenne. Do obniżenia cholesterolu warto w diecie umieścić nabiał – szczególnie kefiry i jogurty naturalne.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here