Wbrew pozorom – migdały nie są orzechami. Migdały rosną na drzewach, są podłużnymi i spłaszczonymi owocami, okrytymi skórką, która pęka gdy migdał jest już dojrzały. Migdały są nie tylko przysmakiem o wielu właściwościach prozdrowotnych, ale są także używane w kosmetyce i medycynie.

Jakie wartości odżywcze mają migdały?

Migdały są źródłem witamin z grupy B (szczególnie niacyny, czyli witaminy B3), zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu i błonnika. Chociaż migdały cechują się wysoką kalorycznością i zawartością tłuszczu, to jednak są wskazane w diecie, oczywiście w odpowiednich ilościach. Ich wartość dietetyczna tkwi w nienasyconych kwasach tłuszczowych, które pomagają regulować metabolizm. Także duża zawartość błonnika pozwala nam zachować uczucie sytości przez długi czas. Migdały to idealny zamiennik dla niezdrowych przekąsek, ale można ich płatków używać zarówno do dań na słodko jak i do obiadu.

fot. pixabay.com

Migdały i ich właściwości zdrowotne.

Regularne spożycie migdałów jest wskazane przy otyłości, która może prowadzić do nadciśnienia oraz chorób serca. Zawartość witaminy E w migdałach, pomaga także pozbywać się złego cholesterolu z naczyń krwionośnych. Takie właściwości wykazuje także błonnik. Dodatkowo korzystne działanie zdrowotne ma potas, którego też sporo znajdziemy w migdałach. Migdały są także wskazane przy walce z cukrzycą – poprzez zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy oraz minerały. Migdały są pomocne również w uzyskaniu odpowiedniej kondycji naszych paznokci oraz włosów – głównie ze względu na zawartość witamin z grupy B oraz witaminy E.

Do czego można dodawać migdały?

Oprócz tego, że migdały możemy jeść  same, to można jednak je dodawać do wielu potraw. Można nimi pokruszyć ciasta, dodać do ciastek, posypać nimi lody czy dodać do sałatki owocowej lub nawet warzywnej. Zmielone migdały wraz z białkiem i cukrem pudrem dają nam marcepan. Migdały doskonale komponują się z potrawami kuchni azjatyckiej – rybami czy mięsami przyrządzanymi z kurkumą, imbirem czy pieprzem cayenne. Często skruszonych migdałów używa się także do panierowania ryb i mięs. Alternatywą dla osób nietolerujących laktozy bądź będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej jest mleko migdałowe.

Ile migdałów dziennie można jeść?

W zasadzie nie ma ograniczenia co do ilości spożywanych migdałów na dzień. Najważniejsze, aby uwzględnić je w dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym i nie przekraczać naszego zapotrzebowania na tłuszcze i kalorie ogółem. Migdały są także wskazane w dietach odchudzających i dietach dla sportowców, z tego względu iż mają dużą zawartość białka, potrzebnego do budowy silnych mięśni. Również ze względu na białko, migdały powinny jeść osoby będące na dietach wegańskich i wegetariańskich.

Jak wybrać świeże migdały w sklepie?

fot. pixabay.com

Można wybierać migdały w opakowaniach, przez co będziemy znali datę ważności. Z drugiej strony, migdały kupowane na wagę możemy ocenić wzrokowo – czy wyglądają na świeże. Niestety migdały kupowane luzem dość szybko tracą swoje wartości odżywcze – nienasycone kwasy tłuszczowe się utleniają i tracą pozytywne korzyści dla naszego organizmu.

Po zakupie migdałów, najlepiej spożywać je na surowo. Po upieczeniu, ugotowaniu czy uprażeniu również mogą stracić wartości odżywcze zawarte w nienasyconych kwasach tłuszczowych.

Wartości odżywcze migdałów (w 100 g) – surowych/blanszowanych

  • Wartość energetyczna – 579/590 kalorii
  • Białko ogółem – 21,15/21,40 g
  • Tłuszcz – 49,93/52,52 g
  • Węglowodany – 21,55 g (w tym cukry proste 4,35 g)/ 18,67 g (w tym cukry proste 4,63 g)
  • Błonnik – 12,5/9,9 g

Witaminy

  • Tiamina – 0,205/0,191 mg
  • Ryboflawina – 1,138/0,711 mg
  • Niacyna – 3,618/3,500 mg
  • Witamina B6 – 0,137/0,115 mg
  • Kwas foliowy –  44/49 µg
  • Witamina E – 25,63/23,75 mg
  • Witamina A – 2/7 IU

Minerały

  • Wapń – 269/236 mg
  • Żelazo – 3,71/3,28 mg
  • Magnez – 270/268 mg
  • Fosfor – 481/481 mg
  • Potas – 733/659 mg
  • Sód – 1/19 mg
  • Cynk – 3,12/2,97 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here