Przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste, lecz wymaga czasu i cierpliwości. Samodzielnie wykonany ocet jabłkowy z pewnością będzie większej jakości niż ten, który kupisz w sklepie. Masz pewność co do wyboru składników, w domu ocet wytworzysz naturalnie i nie musisz dodawać żadnych sztucznych dodatków. Ocet jabłkowy ma między innymi dużo minerałów i witamin oraz kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy. Dietetycy w niektórych przypadkach polecają spożywanie otu jabłkowego codziennie. Ocet jabłkowy ma działanie prozdrowotne, buduje naszą odporność, poprawia trawienie i reguluje poziom glukozy.

Przepis na domowy ocet jabłkowy.

Do podanego przepisu będziesz potrzebować 1,5 kilograma jabłek – najlepiej kwaśnych typu reneta, mogą to też być papierówki lub antonówki. Do tego przygotuj 1,5 litra ciepłej, przegotowanej wody. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej cukru trzeba dodać, natomiast przy dość kwaśnych renetach 10 łyżek stołowych cukru powinno wystarczyć.

fot. pixabay.com

Jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki wraz z gniazdami, lecz usuń pestki i zdrewniałe ogonki. Do wytworzenia octu jabłkowego używaj jabłek świeżych, nie nadpsutych, bez skaz. Pokrojone jabłka po umieszczeniu w dużym słoiku należy zalać letnią wodą z rozpuszczonym cukrem. Tak przygotowaną miksturę przykrywamy szczelnie, lecz przepuszczalną tkaniną – najlepsza do tego będzie gaza – i owijamy sznurkiem bądź ściskamy gumką recepturką. Słoik odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce, pilnując przy tym, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, tak aby nie pleśniały. Proces wytwarzania octu jabłkowego trwa około miesiąca, do półtorej. Możesz co jakiś czas mieszać zawartość słoika.

Kiedy ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia? Fermentacja kończy się podczas gdy na tafli nie pokazuje się już piana i nastaw nie bąbelkuje. Po zakończonej fermentacji, należy przelać ocet do czystych, najlepiej wyparzonych butelek, jednocześnie filtrując go poprzez gazę.

Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy w smaku zupełnie nie przypomina jabłek – jest dość kwaśny i cierpki. Z łatwością jednak można ukryć jego specyficzny zapach i smak – nie musimy spożywać octu jabłkowego samego. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie napoju – 1 szklanka wody, łyżka miodu i 2 łyżki octu jabłkowego. Do takiego napoju możemy również dodać pieprz, kurkumę, cynamon czy nawet cytrynę. Ocet jabłkowy możemy także dodawać do herbaty, koktajlu, smoothie czy nawet zupy (już po jej ugotowaniu, aby temperatura nie zabiła właściwości zdrowotnych naszego octu). Ten „napój” może być także podstawą do sosu sałatkowego – idealnie się komponuje z oliwą, musztardą i miodem. Ocet jabłkowy również może być składnikiem marynat do mięs i ryb.

Ile dziennie pić octu jabłkowego?

fot. pixabay.com

W zasadzie o ile nie mamy zdrowotnych przeciwwskazań, to teoretycznie nie ma limitu dziennego picia octu jabłkowego, lecz wszystko co w nadmiarze, to szkodzi – nawet to zdrowe. Dawkowanie powinniśmy dostosować do masy ciała, wieku i ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych. Profilaktycznie można pić od 1 do 2 łyżek octu jabłkowego na dzień. Najlepiej ocet spożywać na czczo lub przed posiłkiem.

Na co pomaga ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy wpiera walkę z nadwagą, poprzez regulowanie cukru we krwi. Również dzięki zawartości pektyn, powoduje uczucie sytości. Dodatkowo ocet jabłkowy reguluje poziom cukru we krwi. Stąd też wskazany jest nie tylko w dietach odchudzających, ale także przy stanach cukrzycowych i insulinooporności. Ocet jabłkowy pomaga również zachować odpowiedni dla nas poziom cholesterolu, co powoduje zmniejszenie ryzyka miażdżycy. Mikstura ta pobudza także procesy trawienne, co jest pomocne nie tylko przy diecie odchudzającej, ale także podczas niestrawności i problemów z żołądkiem, takich jak: refluks czy zgaga. Ocet jabłkowy nadaje się nie tylko do spożycia – jest wykorzystywany również w kosmetyce! Posiada właściwości antyseptyczne, antybakteryjne i przede wszystkim antyzapalne – można go używać jako toniku do twarzy, a nawet jako naturalnego dezodorantu. Ocet jabłkowy w niewielkich ilościach można także używać do wybielania zębów.

Czy ocet jabłkowy ma korzystny wpływ na kondycję włosów?

Ocet jabłkowy może być używany do pielęgnacji włosów i skóry głowy – stosowanie octu pomaga oczyścić głowę z bakterii i powoduje iż włosy stają się lśniące. Płukanki z octu jabłkowego są wskazane dla osób z tendencją do przetłuszczania się włosów i skóry oraz dla osób walczących z łupieżem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here